Als u met een voertuig, bijvoorbeeld een motorvoertuig, een bromfiets, of zelfs een fiets, aan het verkeer gaat deelnemen, zal dat voertuig moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Bij aanschaf van een nieuw voertuig zal dat geen problemen opleveren, omdat deze voor ingebruikname worden gekeurd door het RDW. Problematischer wordt het, als u een gebruikt voertuig aanschaft. Voor gebruikte voortuigen geldt, dat regelmatig onderhoud een must is.
Maar dat geldt eveneens voor nieuwe voortuigen.
Gebruikseisen

De gebruikseisen houden in dat een voertuig de veiligheid niet in gevaar mag brengen. Alles op of aan het voertuig moet deugdelijk zijn en mag geen ernstige gebreken vertonen.
Veilig op weg

Het is bijvoorbeeld verboden verder te rijden wanneer uw banden slap zijn, uw stuur plotseling begint te trillen, als u benzine ruikt, als u merkt dat er olie lekt, de remmen niet meer goed functioneren of uw verlichting niet werkt.
U mag dus niet verder rijden als:

• u ontdekt dat de banden slap of glad zijn

• er iets mis is met de stuurinrichting

• u benzine of olie verliest

• er iets mis is met het remsysteem

• de snelheidsmeter, claxon of ruitenwisser niet meer functioneert

• de deuren, de motorkap of het kofferdeksel niet meer goed sluitenVolgende punten zijn belangrijk om te weten:

Bandenspanning

De juiste bandenspanning is cruciaal voor de prestatie van uw auto. Een te lage bandenspanning heeft een extra slijtage aan de band ten gevolg. Een onjuiste bandenspanning geeft een verschil in rolweerstand en adhesie met het wegdek. Het voertuig zal bij het remmen scheef trekken en de wielen kunnen blokkeren. De juiste bandenspanning is dus vooral bij motorvoertuigen cruciaal voor een optimaal weggedrag, maar ook van belang voor een lager brandstofverbruik en een lagere bandenslijtage, dus goed voor uw portemonnee. Bij een te lage bandenspanning gebruikt uw voertuig meer brandstof en zullen uw banden eerder slijten. Een te hoge bandenspanning, zorgt voor een verminderd rijcomfort, omdat de verende werking van de banden daardoor verloren gaat.

Terug naar de website