Begeleiderspas aanvragen voor 2toDrive

Als je meedoet aan 2toDrive en vóór je 18e verjaardag wilt gaan rijden in een personenauto, heb je een begeleiderspas nodig. Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je coaches melden zichzelf eerst aan. Alle informatie hierover vind je op www.2todrive.nl.

Zodra al je coaches zich hebben aangemeld kun jij daarna de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas moet je aangevraagd hebben voordat je het rijbewijs kunt aanvragen bij jouw gemeente.

  1. Alle coaches en jij moeten in het bezit zijn van een DigiD.
  2. Alle coaches melden zichzelf aan als coach bij de RDW.
  3. Nadat alle coaches zich hebben aangemeld, vraag jij de begeleiderspas aan bij de RDW.
  4. Je krijgt de pas binnen 10 werkdagen thuis gestuurd.
  5. Na aanvraag van de begeleiderspas en het slagen voor je praktijkexamen, kun je bij de gemeente je rijbewijs aanvragen.
Begeleiderspas 2toDrive voorkant
Begeleiderspas 2toDrive achterkant

Hoe ver van tevoren moet je een begeleiderspas aanvragen?

Zodra je 16,5 jaar oud bent (zestien jaar en zes maanden), mag je meedoen aan 2toDrive en onder begeleiding autorijden. Dat is dus ook de datum waarop je de begeleiderspas mag aanvragen. Dit kan niet eerder, maar zodra je deze hebt aangevraagd en je aanvraag goedgekeurd is, mag je onder begeleiding gaan autorijden!

Wie vraagt de begeleiderspas aan?

Het aanvragen van de begeleiderspas doe je zelf. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om eerst je coaches te laten inschrijven door de RDW. Zij willen namelijk zeker weten dat de begeleiders geschikt zijn. Let er daarom goed op dat de coaches die je laat inschrijven, voldoen aan de voorwaarden van de begeleiderspas die je gaat aanvragen!

Wie mag er op een begeleiderspas?

Niet iedereen mag op de begeleiderspas, want de voorwaarden die het RDW stelt zijn vrij streng. In ieder geval moet de begeleider minimaal 27 jaar oud zijn en 5 jaar rijervaring hebben. Ook moet de persoon van onbesproken gedrag zijn qua rijervaring. Dat betekent dat hij of zij geen drugs- of alcoholcursussen gevolgd mag hebben en uiteraard ook geen veroordeling voor verkeersovertredingen op zijn of haar naam mag hebben staan.

Hoe duur is een begeleiderspas?

De kosten voor een begeleiderspas vind je op de website van het RDW. Let op: deze kosten komen bovenop die van je rijbewijs, die betaal je apart. De begeleiderspas is te verkrijgen bij de RDW en deze kun je online aanvragen.