CBR theorie-examen reserveren

Nadat je de theorie geleerd hebt, ga je het theorie-examen bij het CBR afleggen. Dat kan in één van de examencentra van het CBR door heel Nederland. Voordat je een examen kunt afleggen, moet je een plaats reserveren. Dat kun je zelf doen.

Regulier, verlengd of individueel theorie-examen

Het gebruikelijke theorie-examen leg je af in een examenzaal achter een eigen touchscreen. Naast het gebruikelijke examen kun je tegen meerprijs ook kiezen voor andere soorten theorie-examens. Het is belangrijk dat je voorafgaand aan je reservering een keuze maakt voor het soort theorie-examen dat jij wilt afleggen.

Theorie-examen voor faalangst, autisme en dyslexie

Denk je dat je meer tijd nodig hebt voor het beantwoorden van de examenvragen? Kies dan voor een verlengd theorie-examen met extra tijd. Je kunt er daarnaast ook nog voor kiezen om het theorie-examen te laten voorlezen (audio). Er is ook de mogelijkheid om een individueel theorie-examen te reserveren. Een medewerker van het examencentrum begeleidt je dan gedurende het theorie-examen.

Theorie-examen in andere talen en gebarentaal

Ook kun je het theorie-examen in het Engels of in andere talen afleggen. Als je het theorie-examen in een andere taal dan Nederlands of Engels* wilt afleggen, dan moet je een theorie-examen reserveren met tolk. Je moet hierbij zelf de tolk regelen en betalen. Je mag alleen een tolk inhuren via Hearhear.

Een gebarentolk mag ook buiten Hearhear. om geregeld worden, dit mag bijvoorbeeld ook een familielid zijn.

*Alleen het CBR theorie-examen personenauto is zonder tolk in het Engels te maken.

Zelf je CBR theorie-examen reserveren

Het examen zelf reserveren is meestal het makkelijkst en het goedkoopst. Let wel op dat je dit rechtstreeks bij het CBR doet. Zorg dat je eerst een DigiD hebt aangevraagd. Zonder DigiD kun je het examen niet zelf reserveren.

Inloggen bij het CBR

Reserveren via je rijschool

In plaats van zelf te reserveren kan je meestal ook een theorie-examen via de rijschool reserveren. Vaak brengen ze hier een kleine extra vergoeding voor in rekening. Als je liever het theorie-examen door je rijschool laat reserveren moet je daarvoor zelf contact met je rijschool opnemen. Een rijschool kan alleen voor jou het theorie-examen (voor de personenauto, motorfiets of bromfiets) reserveren als jij de rijschool hebt gemachtigd.

Datum en tijd van je theorie-examen later veranderen

Wanneer de gereserveerde dag of tijdstip je toch niet zo goed uitkomt, dan mag je de reservering wijzigen. Is het theorie-examen over meer dan zeven dagen? Dan mag je het theorie-examen verzetten naar een eerdere of latere datum en tijd. Uiteraard moet er wel plaats zijn. Is je theorie-examen al binnen zeven dagen? Dan mag je het theorie-examen alleen verplaatsen naar een eerdere datum en tijd als daar plaats voor is.

Het wijzigen doe je online (als je zelf online hebt gereserveerd) of via je rijschool (als je via de rijschool hebt gereserveerd).

Annuleren theorie-examen

Een gereserveerd theorie-examen kun je niet afzeggen, behalve als je een zeer goede reden hebt. Bijvoorbeeld bij ziekte of een overlijden. Je moet daar dan wel bewijsstukken van hebben. Ben je bijvoorbeeld zo ziek dat je geen theorie-examen kan afleggen? Dan zal je daarvan bij je huisarts een verklaring moeten vragen.

Stappenplan zelf online reserveren

Om te kunnen reserveren via mijn.cbr.nl, heb je DigiD nodig. Je kunt inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, of via de DigiD app.

1. Ga naar mijn.cbr.nl en log in met DigiD.

1 Ga naar mijn.cbr.nl en log in met DigiD

2. Kies voor examen reserveren of wijzigen.

2 Kies voor examen reserveren of wijzigen

3. Doorloop alle stappen en kies een datum en examenlocatie.

4. Betaal je theorie-examen met iDEAL.

Let op: je hebt pas gereserveerd als je ook betaald hebt.

4 Betaal je theorie-examen met iDEAL

5. Je ontvangt per e-mail een uitnodigingsbrief.

5 Je ontvangt per e-mail een uitnodigingsbrief