CBR praktijkexamen afleggen

Je moet ongeveer een kwartier voor aanvang van je praktijkexamen aanwezig zijn. Je wacht in de wachtruimte van het examencentrum totdat de examinator je roept.

Uitleg praktijkexamen

De examinator stelt zich eerst voor en legt je uit wat er gaat gebeuren. Hij controleert je documenten en kan wat vragen stellen. Ook controleert hij of je beschikt over een geldig theoriecertificaat en of je de gezondheidsverklaring hebt ingevuld. Je moet zelf de volgende documenten meenemen naar het praktijkexamen:

  • De uitnodiging voor het praktijkexamen
  • Je geldige identiteitsbewijs
  • Een ingevuld formulier zelfreflectie (alleen voor het autorijbewijs)

Zonder deze documenten mag je geen praktijkexamen doen!

Ritvoorbereidingen

Als alles klopt loop je samen naar buiten. Er volgt eerst een ogentest. Je moet het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand kunnen lezen. Daarna kan de examinator enkele vragen aan je stellen over het voertuig waarmee jij examen gaat doen.

Voertuigbeheersing (alleen voor motorfiets)

Voertuigbeheersing

Voor het rijbewijs motorfiets bestaan er twee soorten praktijkexamens. Eerst moet je een apart examen doen voor de voertuigbeheersing. Tijdens dit examen moet je op een afgesloten terrein een aantal bijzondere verrichtingen uitvoeren op aanwijzing van de examinator.

Examenrit

Voertuigbeheersing

Het examenrit zelf duurt ongeveer 35 minuten (25 minuten voor het bromfietsexamen). Als je dat fijn vindt mag je rijinstructeur mee. De examinator vertelt je waar je heen moet en wat je moet doen. Het is niet erg als je je een keer vergist, zolang het maar veilig blijft. Als je een keertje links afslaat terwijl dat rechts had moeten zijn is dat geen reden tot zakken. Moet de examinator ingrijpen omdat jij een onveilige situatie veroorzaakt, dan ben je wel gezakt.

Brommobiel

Voor het praktijkexamen brommobiel ga je niet de openbare weg op. Op een afgesloten terrein moet je een aantal bijzondere verrichtingen uitvoeren op aanwijzing van de examinator.

Uitslag

Na het examen loop je samen weer naar het examencentrum. Na binnenkomst vertelt de examinator je gelijk of je geslaagd of gezakt bent. Ook wordt het door jou ingevulde en meegebrachte formulier zelfreflectie (alleen voor het autorijbewijs) besproken.

Als je gezakt bent, wordt ook besproken waarom het niet gelukt is. Zo kun je deze punten verbeteren voor een volgend examen.

Deze pagina bevat foto's die door het CBR ter beschikking zijn gesteld.

Nader onderzoek rijvaardigheid

Zak je binnen 5 jaar meer dan 4 keer, dan krijg je een speciaal examen. Dit examen duurt langer zodat de examinator meer tijd heeft om jou te begeleiden. De examinator probeert er samen met jou achter te komen waarom het maar steeds niet wil lukken en probeert je daarbij te helpen.