Doe op tijd een ogentest

Tijdens de rijlessen moet je voldoende kunnen zien om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Voorafgaand aan het praktijkexamen wordt dit door de examinator getest. Als je wel slaagt voor het praktijkexamen, maar niet voor de ogentest, moet je een medische keuring ondergaan voordat je je rijbewijs krijgt. Dat kan tot enkele maanden vertraging opleveren. Dit gebeurt enkele honderden keren per jaar.

Daarom is het verstandig om voorafgaand of aan het begin van je rijopleiding eens langs te gaan bij een opticien. Je kunt hier vaak gratis een ogentest laten uitvoeren. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan tijdens het praktijkexamen. En als blijkt dat je onvoldoende ziet, dan heb je ruim de tijd om een bril of contactlenzen te bestellen.

Bril of contactlenzen

Draag je contactlenzen of een bril? En zie je nog steeds goed in de verte met je contactlenzen (of nachtlenzen) of je bril? Dan kun je gewoon je rijbewijs halen. Let op dat je op je gezondheidsverklaring "nee" als antwoord geeft op de vraag of je beperkt kunt zien, zelfs als je lenzen of een bril draagt. Een bezoek aan een oogarts is dan niet nodig.

Naar de oogarts

Is je gezichtsscherpte of gezichtsveld onvoldoende, of heb je diabetes, dan moet een oogarts verklaren dat het veilig is dat je een voertuig gaat besturen. Je oogarts moet dan een speciaal formulier invullen. Dit mag je eigen oogarts doen. De oogarts stuurt dit rapport door naar het CBR. Bij twijfel kan het CBR je oproepen voor een rijtest. Dit is test om te bepalen of jij veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Rijden met een oogaandoening

Als je een oogaandoening hebt, of lenzen of een bril draagt, mag je meestal nog steeds een voertuig besturen. Het is dan wel belangrijk dat je, eventueel met hulpmiddelen, voldoende gezichtsvermogen hebt. Je moet natuurlijk wel genoeg kunnen zien om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Om te mogen deelnemen aan het verkeer moet zowel de gezichtsscherpte als het gezichtsveld voldoende zijn. De gezichtsscherpte wordt bedoeld dat je op afstand voldoende scherp kunt zien. Je kunt bijvoorbeeld gevaren op tijd herkennen, maar ook verkeersborden goed lezen. Met het gezichtsveld wordt het zicht bedoeld naast het beeld waar je naar kijkt. Het beeld in je ooghoeken zeg maar. Hoe meer gezichtsveld, hoe meer je om je heen waarneemt zonder je hoofd te draaien. Je gezichtsveld kan ook worden beperkt door blinde vlekken.