Theorie-examen oefenen

Als je de theorie hebt geleerd dan wordt het tijd dat je voor het CBR theorie-examen gaat oefenen. Op iTheorie oefen je met proefexamens die precies zo werken als bij het CBR. In totaal zijn er 50 verschillende oefenexamens.

Theorie-examen oefenen

Inhoud theorie-examen

De inhoud voor het theorie-examen is wettelijk bepaald. Elk theorie-examen moet voldoen aan Nederlandse en Europese regelgeving. De werking van de oefenexamens auto, motor en bromfiets is gelijk aan die van het CBR.

Gevaarherkenning (alleen voor de auto)

Voor het theorie-examen auto is er een gedeelte met vragen over gevaarherkenning Deze vragen hebben geen vraagtekst en altijd dezelfde drie antwoordmogelijkheden: remmen, gas loslaten en niets.

Wat voor vragen krijg je bij theorie-examen?

Elk theorie-examen bestaat uit ja/nee-vragen, multiple-choice vragen, vragen waar je een getal moet invullen, sleepvragen en hotspot-vragen.

Ja/nee-vragen

Bij de ja/nee-vraag moet je kiezen tussen ja of nee. Er is slechts één antwoord goed.

Multiple-choice vragen

Bij de multiple-choice vragen krijg je meerdere antwoordmogelijkheden waarvan er één of meer de juiste is. Je moet alle juiste antwoorden selecteren.

Numerieke vragen

Bij de numerieke vragen moet je een getal invullen. Kijk goed naar de eenheid. Soms moet je bijvoorbeeld een antwoord geven in meters en soms in km/u.

Sleepvragen volgorde

Bij de volgorde-sleepvragen moet je een cirkel met een getal op de juiste plaats in de afbeelding slepen. De bedoeling is dat je de juiste volgorde aangeeft, bijvoorbeeld in een voorrangssituatie.

Sleepvragen aanwijzen

Bij de aanwijs-sleepvraag soort heb je maar één cirkel (met een vinkje erin) die je op de juiste plaats moet slepen. Bijvoorbeeld om aan te geven wie in een voorrangssituatie als eerste mag.

Hotspot-vragen

Bij dit type vraag moet je in de afbeelding een gebied aanklikken. Je moet bijvoorbeeld een verkeersbord of het juiste plaatje in de afbeelding aanklikken.

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!

Gratis een theorie-examen oefenen

Wil je gratis een theorie-examen oefenen? Dat kan, want bij iTheorie hebben we verschillende gratis theorie-examens die je kunt maken, zodat je snel weet hoe het met je kennis gesteld is. Dit kan voor zowel de auto-, scooter- als motortheorie. De testen bestaan uit een groot aantal examenvragen die je ook kunt verwachten bij het officiële theorie-examen van het CBR. Maak je van een van de onderdelen (kennis, inzicht of gevaarherkenning) nog veel fouten, dan kun je die nog eens extra gaan oefenen. Het is dus een slimme manier om te zorgen voor de beste voorbereiding. Door gratis een test te maken, ben je natuurlijk ook al bezig met oefenen, en weet je bovendien wat voor soort vragen je kunt verwachten bij het CBR, en hoeveel tijd je ongeveer krijgt.

Online een CBR theorie-examen oefenen

Het grote voordeel van online een CBR theorie-examen oefenen is dat je in de eerste plaats altijd en overal kunt leren. Of dit nu op je smartphone is tijdens een busrit naar je werk of wanneer je vroeg thuis bent van school, vanachter je laptop op de bank. Het enige dat je nodig hebt, zijn een internetverbinding en je inloggegevens. Je hoeft dus geen boeken meer aan te schaffen, want je leert makkelijk en snel vanuit een online omgeving. Online oefenen voor een CBR theorie-examen zorgt er ook nog eens voor dat je altijd de nieuwste regels, wetten en veranderingen leert, want alle wijzigingen worden door ons direct verwerkt in de online theorie!

Hoe kun je voor je theorie-examen oefenen?

Het is niet altijd even gemakkelijk om de lesstof van het theorie-examen te oefenen, maar wij hebben wel een aantal tips voor je om het eenvoudig te maken. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Zorg er dan ook voor dat je op een plek gaat leren die lekker rustig is, en zet eventueel een koptelefoon op om lawaai uit je omgeving te verminderen. Ten tweede is het verstandig om op tijd te beginnen met leren, bijvoorbeeld zodra je start met je praktijklessen. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je op het allerlaatste moment nog heel veel moet leren, en je kunt de theorie direct in de praktijk toepassen. En probeer iedere dag een vast moment in te plannen om te oefenen voor je theorie-examen. Die structuur zorgt er namelijk voor dat het makkelijker is om de lesstof bij te houden.

Hoeveel tijd moet je besteden aan het theorie-examen oefenen?

De tijd die je moet besteden aan het oefenen voor het theorie-examen, verschilt natuurlijk per persoon. De één vindt het prettiger om in een week meerdere uren per dag aan het leren te besteden, terwijl de ander liever een maand uittrekt om elke dag een half uurtje te leren. Je kunt natuurlijk goed kijken naar wat voor jou persoonlijk het beste werkt, bijvoorbeeld wanneer je een proefwerk hebt of had op school. Kies de methode die je het minste stress bezorgt, en natuurlijk ook het beste resultaat oplevert. Maar onthoud dat het geen makkelijk examen is, dus zorg wel dat je in ieder geval genoeg uren aan het oefenen besteedt!

Welke onderdelen moet je oefenen voor het theorie-examen?

Theorie-examens bestaan tegenwoordig uit verschillende onderdelen, zoals kennis, inzicht en gevaarherkenning. Het is wel goed om te weten dat je bij het officiële CBR examen, per onderdeel nét even anders moet antwoorden. Zo zijn er bijvoorbeeld ja/nee vragen en meerkeuzevragen. Ook verschilt het per onderdeel hoeveel tijd je per vraag krijgt, en hoeveel vragen je minimaal goed moet beantwoorden om het onderdeel te halen. Gelukkig hebben we bij iTheorie een slimme online lesmethode ontwikkeld, die je perfect voorbereidt op alle onderdelen die je moet oefenen voor het theorie-examen, dus meld je vandaag nog aan!