Hoe lang moet je leren voor de theorie?

Als je niet of nauwelijks hebt geleerd en zakt dan is dat logisch. Maar er zijn ook heel veel cursisten die heel hard en lang studeren en ook zakken bij het CBR. Dat laatste heeft meestal te maken met je manier van leren.

Begin op tijd met theorie leren

Als je gaat leren, dan sla je dat in eerste instantie op in je kortetermijngeheugen. Je kortetermijngeheugen kan helaas niet zo heel veel informatie opnemen en al helemaal niet lang vasthouden. Je kortetermijngeheugen kan maximaal ongeveer 7 dingen kort onthouden.

De bedoeling van leren is dat je het langdurig kunt onthouden. De informatie die je hebt opgeslagen, moet dan van het kortetermijngeheugen verplaatst worden naar het langetermijngeheugen. Dat kan alleen als je veel herhaalt. Zonder herhaling gaat een heleboel informatie verloren. Als je wat leert maar het niet herhaalt, dan weet je na 1 uur al bijna de helft niet meer.

Volg je een dagcursus, dan weet je het (hopelijk) aan het einde van de dag allemaal nog wel, maar een paar dagen later niet meer. Tijdens je rijlessen ben je dan het meeste weer vergeten, waardoor je soms tot wel tien extra rijlessen nodig hebt.

Beter onthouden met iTheorie

iTheorie is zó opgezet, dat je de theoriestof sneller in je langetermijngeheugen kunt opslaan en dus beter kunt onthouden:

  • We hebben de leerstof in stukjes gehakt. Zo houd je overzicht op je leerproces en kun je het beter onthouden;
  • Jouw concentratie wordt verbeterd met de ingebouwde Pomodorotechniek;
  • Wij blijven de stof maar herhalen, net zo lang totdat het in je langetermijngeheugen is opgeslagen;
  • Afwisseling door op verschillende manieren informatie op te nemen: eerst leren, dan videolessen, dan overhoren, dan herhalen en als laatste het maken van proefexamens.

Hoe lang moet ik leren?

We raden je aan om ongeveer een week de tijd te nemen om 's avonds te leren en in het weekend examens te oefenen. Op die manier leer je het snelste je theorie voordat je het CBR theorie-examen kunt doen. Let op: dit is een advies voor een gemiddelde cursist. Het kan best zijn dat jij sneller kunt leren, of dat je misschien wel meer tijd nodig hebt.

Tijdens je studie zie je precies hoever jij bent met je theorie-opleiding. Je digitale coach begeleidt je voortdurend en bepaalt jouw studieverloop. En heb je de gehele opleiding doorlopen? Dan kan het bijna niet meer misgaan.