Rijschool zoeken

Je mag zelf kiezen bij welke rijschool jij rijlessen gaat volgen. Je kunt uit heel veel rijscholen kiezen. Maar wat is nu de beste rijschool voor jou? Kies je voor de rijschool waar je veel goede verhalen over hebt gehoord? Of kies je voor de goedkoopste? Of wil je bij een vrouwelijke rij-instructeur lessen?

Verhalen van vrienden

Vraag je vrienden (of familie) of ze ervaringen hebben met een rijschool. Zij geven een eerlijke mening over een rijschool of rij-instructeur. Op internet kun je ook veel reviews vinden, maar bedenk er wel bij dat deze niet allemaal eerlijk hoeven zijn.

Rijscholen vergelijken

Welke rijschool bij jou past, is afhankelijk van jouw wensen. Maar welke rijschool je ook kiest, ga voor kwaliteit. Niet alleen scheelt je dat een hoop extra lessen (dus geld), maar een goede rijopleiding heb je je hele leven plezier van.

Rijschoolgegevens

Ook kun je kijken naar het slagingspercentage van jouw rijschool bij het CBR. Een hoog slagingspercentage geeft aan dat veel leerlingen de eerste keer slagen voor het CBR-praktijkexamen. Het slagingspercentage geeft een indicatie van de kwaliteit van jouw rijschool, maar zegt niet alles. Het is dus niet zo dat een rijschool met een slagingspercentage van 70% altijd kwalitatief beter is dan een rijschool met een slagingspercentage van 65%.

Proefles

Veel rijscholen bieden een proefles aan. Deze les kun je volgen zonder dat je gelijk verplicht een heel pakket afneemt. Zo kun je kennismaken met de instructeur en de auto. Maar soms is er gewoon geen klik tussen jou en de instructeur. Als je dat gevoel hebt, dan kun je beter stoppen met het lessen bij die instructeur. Kijk of je rijschool meerdere instructeurs heeft (en kan wisselen van instructeur) of zoek een andere rijschool.

De beste rijschool

Bij het kiezen van een rijschool kun je naar verschillende punten kijken. Een goede rijschool:

  • heeft een goed slagingspercentage;
  • geeft een juiste inschatting van het aantal benodigde rijlessen (gemiddeld is 40-45);
  • werkt met een (digitale) leskaart waarop jij kunt zien hoever je bent met de opleiding;
  • heeft duidelijke regels bij het uitvallen van een rijles, rij-instructeur of lesauto;
  • laat je pas examen doen als jij daar helemaal klaar voor bent;
  • heeft WRM bevoegde rij-instructeurs die jou een pasje kunnen tonen;
  • heeft op de lesauto de naam van de rijschool staan (die overeenkomt met waar jij lest).