Wijzigingen CBR theorie-examen 2023

Hieronder vind je alle belangrijke wijzigingen voor 2023. Deze wijzigingen zijn op het moment van publiceren al verwerkt in onze theorie opleiding.

1-10-2023 Multipleresponsevragen in alle theorie-examens

Vanaf 1 oktober krijg je in de theorie-examens auto, motor, bromfiets te maken met een nieuw vraagtype: de multiplereponse. Dat is een meerkeuzevraag waarbij één of meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Om de vraag goed te beantwoorden moet je alle juiste antwoorden selecteren. Je kunt ook een multiple hotspot vraag krijgen, waarbij je meerdere gedeeltes in de afbeelding moet selecteren.

1-8-2023 Multipleresponsevragen in theorie-examen auto

Vanaf 1 augustus krijg je in het theorie-examen auto te maken met een nieuw vraagtype: de multiplereponse. Dat is een meerkeuzevraag waarbij één of meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Om de vraag goed te beantwoorden moet je alle juiste antwoorden selecteren.

1-7-2023 Aangepaste slagingsnorm theorie-examen bromfiets

Je mag in plaats van 6 fouten nu 7 fouten maken in het theorie-examen bromfiets dat in totaal uit 50 vragen bestaat. Daarnaast is de indeling van 25 onderwerpen veranderd naar 8 onderwerpen.

1-7-2023 Aangepaste slagingsnorm theorie-examen motor

Je mag in plaats van 6 fouten nu 9 fouten maken in het theorie-examen motor dat in totaal uit 50 vragen bestaat. Daarnaast is de indeling van 25 onderwerpen veranderd naar 8 onderwerpen.

1-4-2023 Wijziging educatieve cursussen

Vanaf 1 april zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de verschillende verplichte educatieve cursussen die je opgelegd kunt krijgen als je de fout in gaat. Zo kun je nu ook een cursus opgelegd krijgen bij drugsgebruik in het verkeer (Educatieve Maatregel Drugs en verkeer), is er een lichte versie bijgekomen voor de gedragscursus (Licht Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer) en kunnen de gedragscursussen nu ook opgelegd worden bij snelheidsovertredingen buiten de bebouwde kom.

1-1-2023 Helm voor snorfietsers verplicht

Vanaf 1 januari is de helmplicht uitgebreid. Deze geldt nu ook voor bestuurders en passagiers van snorfietsen. Zij mogen kiezen of ze hierbij een bromfietshelm dragen, of dat ze voor een speed-pedelec-helm gaan. In steeds meer gemeenten mogen snorfietsers niet meer op het fietspad of de fietsstrook. Deze uitzonderingen worden niet in het CBR theorie-examen (en op itheorie.nl) bevraagd, omdat daar alleen de regels worden getoetst die voor het hele land gelden.

Terug naar alle wijzigingen CBR theorie-examen

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!