Wat mag nu wel en niet bij een parkeerverbod?

Parkeerverboden kunnen op verschillende manieren aangegeven staan. Zo kan er een bord staan dat aangeeft dat je niet mag parkeren, maar kan het ook op de stoeprand staan aangegeven met een gele onderbroken streep. Ook kan het gewoon verboden zijn in de wet zelf, zoals dubbelparkeren of parkeren buiten de vakken op een parkeerplaats.

Om te begrijpen wat je nu wel en niet mag in dat geval, moet je weten wat het verschil is tussen parkeren en stilstaan.

Wat mag nu wel en niet bij een parkeerverbod?

Ondanks dat je naast een blauwe streep staat, hoef je geen parkeerschijf te gebruiken. Je parkeert namelijk niet, maar staat stil om te laden en lossen.

Bij stilstaan ben je altijd direct bezig met het laten in- of uitstappen van passagiers, of het laden of lossen van goederen. Bij goederen hebben we het dan over iets groters en zwaarders dan bijvoorbeeld een brief.

Stop je vrijwillig jouw auto en doe je iets anders dan een passagier afzetten of oppikken, of laden en lossen, dan ben je altijd aan het parkeren. Of je nu staat te bellen, op iemand staat te wachten, of gewoon even zit te chillen, maakt geen verschil. Ergens stoppen om even een brief te posten, valt dus ook gewoon onder parkeren.

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!