Wanneer mag je het mistlicht aanzetten?

Tijdens mist kom je van alles tegen, auto’s met alleen dimlicht aan, auto’s met alle mistlichten aan én zelfs auto’s zonder verlichting. Dat dit laatste niet zo handig is, snapt iedereen. Maar hoe moet het dan wel?

Let op met dagrijverlichting!

Alle moderne auto’s hebben tegenwoordig dagrijverlichting. Deze staat aan als de andere verlichting uit is en zorgt ervoor dat de auto ook zonder dimlicht nog te zien is. Maar bij mist is dit niet voldoende en ook wettelijk niet toegestaan. Bij mist moet je namelijk minimaal dimlicht aanzetten. Heb je een verlichtingsknop met een ‘auto(matische)’ stand, houd er dan rekening mee dat deze de mist vaak niet herkent. Je moet in dat geval zelf alsnog je dimlicht aanzetten.

Wanneer mag je het mistlicht aanzetten?

Het felle mistachterlicht mag alleen gebruikt worden als het zicht 50 meter of minder is bij sneeuw of mist.

Mistlicht aan de voorkant

Dit mistlicht zit niet op alle auto’s. Het zijn laag schijnende witte lampen, meestal in de voorbumper. Je mag ze aanzetten bij belemmerd zicht door regen, sneeuw en mist. Als vuistregel kun je aanhouden dat het zicht zo’n 200 meter of minder moet zijn. Dit betekent dat je maximaal twee hectometerpaaltjes ver kunt zien. Heb je door dichte mist last van de weerkaatsing van jouw dimlichten? Dan mag je deze bij het gebruik van mistlicht aan de voorkant uitzetten, en alleen stadslicht bij het mistlicht gebruiken.

Mistlicht aan de achterkant

Dit felrode licht is verplicht aanwezig achterop alle auto’s. Maar je mag het alleen aanzetten als er maximaal 50 meter zicht is door mist of sneeuwval. Kun je verder kijken dan 50 meter, of wordt het slechte zicht veroorzaakt door regen, dan mag je het mistlicht aan de achterkant niet gebruiken. Dit licht is namelijk erg fel en heel irritant voor bestuurders achter jou. Let op, 50 meter zicht is heel erg weinig. Dit is de afstand tussen twee reflectorpaaltjes. Zo weinig zicht komt gelukkig niet veel voor.

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!