Verboden te parkeren of stil te staan?

Je komt ze best vaak tegen, zo’n rond bord met rode rand en blauwe vlakken. Soms met één schuine rode streep, en soms met een rood kruis. Maar voor welke kant gelden die borden nu eigenlijk?

Waar we het over hebben zijn de borden verboden te parkeren (met de enkele schuine streep) en verboden stil te staan (met het rode kruis). Beide borden gelden normaal gesproken alleen voor die kant van de rijbaan waar ze geplaatst zijn. Staat het bord dus rechts van de weg, dan geldt deze alleen voor de rechterkant.

Verboden te parkeren of stil te staan?

In deze situatie mag je hier gewoon stilstaan, én parkeren. Het bord verboden stil te staan geldt alleen voor de rechterkant van de weg.

Zijn er parkeervakken, een parkeerstrook of een berm waarin je kunt parkeren? Dan gelden deze borden niet voor die parkeervakken, -stroken en bermen.

Het bord verboden te parkeren kan ook op een zone-bord staan. In dat geval geldt het parkeerverbod voor de hele zone, aan beide kanten van de weg. Ook als het bord bijvoorbeeld alleen maar rechts staat. Pas na het bord ‘einde-zone’ geldt het bord niet meer.

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!