Hoe ver mag lading uitsteken achter de auto?

Ongeacht of het gaat om deelbare of ondeelbare lading, de regel is duidelijk: de lading mag nooit meer dan 1 meter uitsteken voorbij de achterbumper van de auto. Daarnaast is er een aanvullende regel die stelt dat de lading in totaal niet meer dan 5 meter achter de achteras mag uitsteken. Deze tweede regel minder relevant voor personenauto's, aangezien lading die 5 meter uitsteekt vanaf de achteras, al verder uitsteekt dan de toegestane 1 meter vanaf de achterbumper, wat dus niet toegestaan is.

En dat markeringsbord dan?

Heel simpel: die heb je bij een personenauto nooit nodig. Lading mag nooit zoveel uitsteken dat een markeringsbord gebruikt moet worden. Een markeringsbord is namelijk pas verplicht als lading aan de achterkant meer dan 1 meter uitsteekt en bij een personenauto is dit niet toegestaan.

Hoe ver mag lading uitsteken achter de auto?

Je mag zo niet gaan rijden. Niet alleen steekt de lading verder uit dan 1 meter achter de bumper, maar deze lijkt ook los te liggen. Lading mag niet verder uitsteken dan 1 meter en moet altijd goed vastgemaakt worden, zodat je deze niet kunt verliezen.

Verschil in regels voor deelbare en ondeelbare lading

Bij het vervoeren van lading met een personenauto is het belangrijk onderscheid te maken tussen deelbare en ondeelbare lading. Deelbare lading verwijst naar objecten die zonder aanzienlijke inspanning in kleinere delen kunnen worden gedeeld. Denk hierbij aan tassen met tuinafval, stapels hout of kleinere meubelstukken. Ondeelbare lading daarentegen bestaat uit items die niet op een praktische manier opgedeeld kunnen worden, zoals een lange ladder, kano of grote meubelstukken.

Voor deelbare ladingen zijn strengere eisen, dit heeft er mee te maken dat deze ladingen opgedeeld kunnen worden en daarom wordt ook verwacht dat je dit doet. Deze lading mag niet uitsteken aan de voorkant van de auto. Zoals eerder vermeld mag de deelbare lading tot maximaal 1 meter uitsteken aan de achterkant.

Er zijn voor ondeelbare ladingen iets minder strenge regels. Zo mag deze lading wel 1 meter aan de voorkant uitsteken. Aan de achterzijde geldt dezelfde regel als bij deelbare ladingen: een maximale uitsteek van 1 meter.

Hoe zit het met aanhangers?

Hoewel de basisregels voor het uitsteken van lading bij personenauto’s duidelijk zijn, bestaan er enkele uitzonderingen en specifieke gevallen waarin afwijkende regels gelden. Denk bijvoorbeeld aan aanhangers, waarvoor andere regels van toepassingen zijn. Zo mag een ondeelbare lading op een aanhanger niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig zijn. Hierbij is er een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras. In dit geval moet er dus wel een markeringsbord worden gebruikt.

Veiligheidstips voor lading die uitsteekt

Bij het vervoeren van uitstekende lading is het belangrijk om veiligheid te waarborgen door de lading correct te bevestigen. Het veilig vastmaken van de lading is cruciaal om te voorkomen dat deze losraakt, dit kan namelijk ernstige risico’s op de weg veroorzaken. Gebruik daarom altijd stevige touwen, netten of spanbanden om de lading goed vast te zetten. Zorg ervoor dat de bevestigingsmiddelen geschikt zijn voor het gewicht en de aard van de lading.

Theorie leren?

Ken jij al de theorie over uitstekende ladingen al uit je hoofd? Voor het theorie examen is het belangrijk dat je ook op de hoogte bent van dit soort regels. Leer op een leuke manier je theorie voor het CBR auto theorie examen in no-time. Dat kan op iTheorie. Je kan al binnen 2 minuten starten met je theorie-opleiding. iTheorie is al ruim 20 jaar het grootste online platform voor het CBR theorie-examen.

Start gelijk met theorie leren

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!