Hoe snel mag je op de autosnelweg?

Over de maximumsnelheid op de autosnelweg bestaat nogal wat verwarring. Want mag je er nu wel of niet soms nog 130 km/u rijden? Of is het altijd 100? De tijden veranderen, de borden variëren en de regels zijn soms lastig te volgen. Of je nu een doorgewinterde bestuurder bent of net begint, het is belangrijk om te weten hoe hard je mag rijden om boetes te vermijden en veilig op je bestemming aan te komen.

Op autosnelwegen in Nederland geldt over het algemeen een maximumsnelheid van 100 km/u tussen 06:00 en 19:00 uur en een maximumsnelheid van 130 km/u tussen 19:00 en 06:00 uur.

Wat is de algemene maximumsnelheid op de autosnelweg?

De algemene maximumsnelheid op de autosnelweg in Nederland is 100 km/u tussen 06:00 en 19:00 uur en 130 km/u tussen 19:00 en 06:00 uur. Dit kan echter variëren afhankelijk van specifieke trajecten en omstandigheden, dus het is belangrijk om altijd op de verkeersborden te letten. Volgens de wet is de algemene maximumsnelheid op de autosnelweg in Nederland 130 km/u, tenzij anders aangegeven door verkeersborden. Deze snelheid geldt als de hoogste toegestane snelheid op Nederlandse snelwegen. Dit geldt als er geen andere snelheden worden aangegeven door verkeersborden.

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Het enige dat je moet onthouden, is dat je 130 km/u mag als er helemaal geen beperkende borden staan. Dat is namelijk de maximumsnelheid die staat aangegeven in de wet, bij autosnelwegen.

Maar in Nederland staan er inmiddels altijd beperkende borden langs de autosnelweg. Dit zijn meestal de borden die aangeven dat je tussen 6 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds maximaal 100 km/u mag. Buiten die tijden mag je dan gewoon weer 130 km/u rijden.

Als er bij zo’n 100 km/u bord helemaal geen tijden aangegeven staan, dan mag je op die autosnelweg zowel overdag als ’s nachts maar 100 km/u.

En soms staan er twee borden, tussen 06:00 uur en 19:00 uur (overdag) 100 km/u, en tussen 19:00 uur en 06:00 uur (’s nachts) 120 km/u. Daar mag je dus nooit 130 km/u.

Wat is de algemene maximumsnelheid op de autosnelweg?

Volgens de wet is de algemene maximumsnelheid op de autosnelweg in Nederland 130 km/u. Dit geldt als er geen andere snelheden worden aangegeven door verkeersborden. Deze snelheid is de hoogste toegestane snelheid op Nederlandse snelwegen en is bedoeld voor momenten waarop er geen beperkingen zijn.

Wanneer mag je 130 km/u rijden?

Je mag 130 km/u rijden op de autosnelweg als er geen beperkende borden staan. In Nederland zie je echter zelden stukken snelweg zonder enige beperking. Meestal staan er borden die lagere snelheden aangeven, afhankelijk van het tijdstip of de locatie.

Hoe snel mag je nou op de autosnelweg?

Hier mag je overdag 100 km/u, na 7 uur ’s avonds mag je 130 km/u.

Maximumsnelheid overdag en ‘s nachts

In Nederland zijn er specifieke regels voor de maximumsnelheid afhankelijk van het tijdstip. Let op: als er een bord staat dat 100 km/u aangeeft zonder specifieke tijden, betekent dit dat deze snelheid dag en nacht geldt.

Maximumsnelheid met een aanhanger

Als je met een aanhanger rijdt, gelden er andere regels. Op de autosnelweg mag je met een aanhanger maximaal 90 km/u rijden, ongeacht het tijdstip of de borden die voor gewone personenauto's gelden. Dit is belangrijk om te weten voor de veiligheid van jou en andere weggebruikers. Daarnaast is het belangrijk om de stabiliteit en het gewicht van de aanhanger in de gaten te houden, vooral bij hogere snelheden. Dit vermindert het risico op verlies van controle en ongevallen. Controleer altijd of de aanhanger stevig is bevestigd en of de lading goed is verdeeld en veilig is vastgezet.

Veranderingen maximumsnelheid

De maximumsnelheid op wegen kan variëren door de verkeersveiligheid, milieubescherming en verkeersdoorstroming. Dit betekent dat snelheidslimieten worden aangepast voor de veiligheid, de milieu-impact te verminderen en het verkeer soepel te laten verlopen. Veranderingen in maximumsnelheden worden aangegeven door verkeersborden langs de weg. De borden kunnen tijdelijk zijn bij wegwerkzaamheden of andere specifieke omstandigheden.

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!