Wegdek

De aard en gesteldheid van het wegdek waarop u gaat rijden, is een belangrijk verkeersveiligheidsonderdeel. We noemen de volgende onderdelen:

Zowel de aard en gesteldheid van de wegen als de weersomstandigheden zijn belangrijke onderdelen bij het bepalen van de snelheid. Mogelijke weersomstandigheden per seizoen zijn:

Voorjaar: Vorst, sneeuw, hagel en windvlagen.

Zomer: Warm en droog, afgewisseld door regen. Als het na een periode van droogte gaat regenen, kan er gladheid ontstaan, door vermenging van het water met oud vuil, rubber en olieresten.

Herfst: Storm, regen, wind, mistbanken en soms winterse buien.

Winter: Gladheid door winterse buien, opvriezen van het wegdek, platgereden sneeuw, rijp, vallende sneeuw en hagel.
Het nut van een goede opleiding

Ondanks al veel genomen maatregelen lopen motorrijders, volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, 25 keer zoveel kans op een fataal ongeval als inzittenden van een auto. Zo worden er activiteiten ontwikkeld om motorrijders beter te beschermen. Dat varieert van motorvriendelijke vangrails tot betere zichtbaarheid van de bestuurder door reflecterende kleding en een zorgvuldiger verkeersgedrag in de file. Eén van de maatregelen die wordt bepleit is:

• een beter samenspel van motorrijders en automobilisten in de file

• het dragen van fluorescerende of reflecterende kleding

• aanpassen van de snelheid van motorrijders in de file.

Verder moeten gevaarlijke plekken op de snelwegen worden aangepakt zoals de voor motorrijders gevaarlijke vangrails die vaak tot onherstelbaar letsel leiden. Maar ook andere gevaarlijke zaken moeten worden aangepakt, zoals: putdeksels en ribbels evenals kattenogen op de belijning op het wegdek.


Terug naar de website