Voorbeelden van gevaarelementen
Voorrangsvoertuigen

Als weggebruiker moet u een voorrangsvoertuig altijd voor laten gaan. Maak direct ruimte, zonder een gevaarlijke situatie te creëren of de verkeersregels te overtreden. Let wel: een voorrangsvoertuig moet dan wel optische en geluidssignalen voeren, anders is het geen voorrangsvoertuig.
Verblinding door groot licht

Verblinding kan ontstaan doordat de verlichting niet goed afgesteld is of doordat de motorfiets te zwaar is beladen, zodat het lijkt alsof u groot licht voert. Zorg er daarom voor dat uw motor niet te zwaar beladen is en de verlichting goed is afgesteld. Als u met groot licht rijdt, moet u deze wel dimmen als er ander verkeer aanwezig is. Als een bestuurder met groot licht u tegemoet komt, waarschuw deze dan even met uw lichten. Kijk nooit in het licht, maar kijk langs het licht.
Kinderen

Voor kinderen is het deelnemen aan het verkeer meestal veel onveiliger dan voor volwassenen. De gezichtshoek bij kinderen is klein en omdat ze zelf ook klein zijn, hebben ze veel minder overzicht dan volwassenen. Ze spelen vaak op de stoep of op straat, zijn onberekenbaar en verstoppen zich tussen auto’s. Ze hebben een fiets, een skateboard of zijn aan het voetballen. Pas dus altijd goed op als u door een kinderrijke buurt rijdt. Rolt er bijvoorbeeld een bal de straat op, dan komt er meestal een kind achteraan hollen, zonder op te letten.
Fietsers, brom en snorfietsers

Voor fietsers en snorfietsers moet u oppassen wanneer u af wilt slaan naar rechts. Deze bestuurders mogen namelijk altijd rechts inhalen en kunnen toevallig in de dode hoek van uw spiegel zitten. Men ziet ze snel over het hoofd.

Terug naar de website