Het is zeer belangrijk hierop te letten als het uitlaatsysteem sterk aan slijtage onderhevig is of ‘zoals in sommige gevallen’ er geen originele uitlaat is gemonteerd. Verder moet het uitlaatsysteem over de gehele lengte gasdicht zijn en het maximale toegestane geluidsniveau vermeerderd met 2 decibel niet overschrijden.
Veilig op weg

Het is bijvoorbeeld verboden verder te rijden wanneer uw banden slap zijn, uw stuur plotseling begint te trillen, als u benzine ruikt, als u merkt dat er olie lekt, de remmen niet meer goed functioneren of uw verlichting niet werkt.

U mag dus niet verder rijden als:

• u ontdekt dat de banden slap of glad zijn.

• er iets mis is met de stuurinrichting.

• u benzine of olie verliest;

• er iets mis is met het remsysteem

• de snelheidsmeter, claxon niet meer functioneert.
Volgende punten zijn belangrijk om te weten:

Bandenspanning

De juiste bandenspanning is cruciaal voor de prestatie van uw motorfiets. Een te lage bandenspanning heeft extra slijtage aan de band tot gevolg. Een onjuiste bandenspanning geeft een verschil in rolweerstand en adhesie met het wegdek. Het voertuig zal bij het remmen scheef trekken en de wielen kunnen blokkeren. De juiste bandenspanning is dus vooral bij motorvoertuigen cruciaal voor een optimaal weggedrag, maar ook van belang voor een lager brandstofverbruik en een lagere bandenslijtage, dus goed voor uw portemonnee. Het is beter om een iets te hoge bandenspanning aan te houden, afhankelijk van het meenemen van een duopassagier of verpakking. Als u de bandenspanning wilt controleren, doe dat dan als de banden koud zijn. U vindt de juiste bandenspanning in het instructieboekje. Bij het uitvoeren van een bandencontrole, controleert u ook of het ventiel nog rechtop staat, of het borgmoertje vastzit en of het stofdopje op het ventieldopje aanwezig is. Bij een te lage bandenspanning gebruikt uw voertuig meer brandstof en zullen uw banden eerder slijten. Een veel te hoge bandenspanning, zorgt voor een verminderd rijcomfort, omdat de verende werking van de banden daardoor verloren gaat.

Terug naar de website