Rijden met een duo passagier

Rijdt u met een passagier, vertel hem of haar dan dat de passagier beide handen om de heupen van de bestuurder moet slaan en dicht tegen de rug van de bestuurder moet gaan zitten. Door zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te gaan zit ten kan de passagier zich niet afzonderlijk bewegen wat ook niet de bedoeling is. De bestuurder en de passagier moeten een duo vormen en elkaar bijna niet voelen. Vandaar de naam duo passagier. Let wel: het dragen van goede motorkleding is zeer belangrijk voor zowel bestuurder als passagier. Een goed passende en goedgekeurde helm is verplicht.

Een goede duo passagier moet:

• op rechte wegen langs één kant voorbij het hoofd van de bestuurder kijken

• bij het nemen van een bocht, met de bestuurder meekijken. Dus in een rechterbocht ‘rechts’ en in een linkerbocht ‘links’

• lekker ontspannen en niet angstig tegen de bestuurder aanleunen en de bewegingen die de bestuurder maakt moeten door de passagier worden gevolgd. Dus zonder angst of spanning. Voor een duo passagier geldt: heb vertrouwen in de bestuurder of ga anders niet mee als duo passagier.
Risico’s van het meenemen van een passagier

Als u een langere rit gaat maken met een duo passagier, dan is het raadzaam en ook vaak noodzakelijk om de achtervering en soms ook de voorvering zwaarder af te stellen, al naar gelang het gewicht van de duo passagier. Het rijden met een te zwaar belaste vering kan problemen en of beschadigingen veroorzaken en is bovendien onveilig.

Terug naar de website