Lekker ontspannen motorrijden

Als u uiteindelijk met uw eigen motorfiets de weg op gaat, wilt u niet alleen lekker ontspannen rijden, maar ook genieten van de omgeving en de natuur en bovendien een bijdrage leveren aan een schoner milieu, want dat is een zaak die ons allemaal aangaat.

Milieubewust rijden bestaat uit een gering aantal aanpassingen van de rijstijl, die eenvoudig aan te leren zijn en waardoor het rijcomfort en de veiligheid in positieve zin zullen toenemen. Bovendien kan er flink worden bespaard op de brandstofkosten en dat is weer goed voor uw portemonnee.
Snelheidsduivels

De bedoeling van het motorrijden is het veilig en ontspannen toeren, al dan niet in groepsverband. Natuurlijk mag er best snel worden gereden, daar waar het mag en kan, zoals op autowegen of autosnelwegen. Maar houdt u altijd aan de wettelijk vastgestelde maximum snelheden. Het grootste deel van de motorrijders houdt zich correct aan de regels, maar er is ook een groep motorrijders die zich onverantwoord gedraagt en meent als een coureur op een racecircuit te mogen rijden. Onverantwoordelijk gedrag, met hoge snelheid rijden op plaatsen waar dit niet is toegestaan, zoals op dijkwegen, op secondaire wegen en soms zelfs binnen de bebouwde kom. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de bestuurder zelf, maar ook voor medeweggebruikers.

Jaarlijks zijn er een groot aantal ernstige motorongevallen te betreuren. Van alle ongevallen wordt 20 tot 35 procent veroorzaakt door het rijden met een te hoge snelheid. Zo gebeuren er in het voorjaar meer ongevallen, omdat er dan meer motorrijders weer op hun motorfiets stappen en omdat andere weggebruikers nog niet bedacht zijn op motorrijders op de weg.

Motorrijders weten dat snelheidsovertredingen zwaar worden beboet, met eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid. Wat de meesten niet weten is het bestaan van de Educatieve Maatregel gedrag cursus, ook wel genoemd ‘huftercursus’. Begaat u meerdere overtredingen in één rit, dan kan u een ‘Educatieve Maatregel Gedrag’ worden opgelegd. Dat is een gedragscursus die u zelf moet betalen en waar u verplicht aan moet deelnemen.

Terug naar de website