Rijbewijs C en C1

Met rijbewijs C mag u een motorvoertuig besturen dat meer dan 3500 kilogram weegt, zoals grote bestel en vrachtauto’s. Voor het trekken van een aanhangwagen heeft u dan ook nog rijbewijs E 'achter' C nodig.
Rijbewijs D en D1

Wie meer dan acht personen wil vervoeren, heeft het 'bus' rijbewijs D nodig. Komt daar nog een aanhangwagen bij met een toegestaan maximumgewicht van meer dan 750 kilogram, dan is het rijbewijs E achter D wettelijk verplicht.
Geldigheidsduur

De geldigheidsduur van een rijbewijs A, B of AM is 10 jaar en kan daarna telkens met 10 jaar worden verlengd, tot de aanvrager de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt. Vanaf 60 jaar is de verlenging afhankelijk van de leeftijd, te weten:

• leeftijd tussen 60 en 65 jaar: verlenging tot 70 jaar.

• leeftijd vanaf 65 jaar: verlenging met 5 jaar gerekend vanaf de dag van afgifte.

• leeftijd vanaf 70 jaar: er moet een geneeskundige verklaring worden overlegd.
Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, valt onder de nieuwe regeling. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. Voor 16 en 17 jarigen is deze termijn zelfs zeven jaar na verkrijging van een rijbewijs van de bromfietscategorie AM. De nieuwe weggebruikers krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden vanwege bumperkleeven, een snelheidsoverschrijding van meer dan dertig kilometer per uur, een alcoholpromillage van 0 komma 8 procent en hoger dat is de grens voor puntaftrek echter, als beginnende bestuurder bent u al strafbaar bij een alcoholpromillage van 0 komma 2 procent en hoger! en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden zijn gevallen.

Terug naar de website