Gevaarherkenning oefenen

Gevaarherkenning is voor de auto al een behoorlijke tijd onderdeel van het theorie-examen. Toch is dit voor velen nog een struikelblok. Door je theorie goed te leren en de gevaarherkenning te oefenen zorg je ervoor dat je voorbereid bent op het examen. iTheorie kan je hier bij helpen! We bieden je lesstof en proefexamens waarmee je dit onderdeel helemaal onder de knie krijgt. Zo weet je straks precies of je moet remmen, het gas loslaten of helemaal niets hoeft te doen. Onze lesstof is altijd up-to-date en de examens zijn precies zo ingericht als die van het CBR. Zo kom je tijdens het echte theorie-examen niet voor verrassingen te staan.

Wat zijn gevaarherkenningsvragen?

Gevaarherkenningsvragen gaan eigenlijk altijd over situaties waarin je gevaren te laat opmerkt. In de praktijk moet je goed kunnen inschatten wat er gaat gebeuren, je moet vooruitkijken op mogelijke gevaren. Zo moet je kunnen inschatten of je moet remmen, het gas moet loslaten of helemaal niets hoeft te doen in een bepaalde verkeerssituatie. Dit zijn ook de enige drie antwoorden die je kunt geven op alle vragen van dit onderdeel.

Gevaarherkenning oefenen voor je auto theorie-examen

Voor je auto theorie-examen is het belangrijk om gevaarherkenning te oefenen. Met name de tijdsdruk is een factor wat dit onderdeel van het examen zo lastig maakt. Je krijgt maar 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Door gevaarherkenning veel te oefenen raak je vertrouwd met de vragen en maak je straks minder fouten bij je auto theorie-examen.

Wanneer je voor je scooter theorie gaat oefenen zul je merken dat dit er anders uitziet dan bij de auto, gevaarherkenning is dan niet een apart onderdeel. Bij iTheorie kun je overigens ook terecht voor bromfiets theorie leren en motor theorie leren.

Gevaarherkenning oefenen

Dit zijn de drie antwoorden op gevaarherkenningsvragen

Op het theorie-examen krijg je 25 vragen over gevaarherkenning, hier kun je maar liefst drie verschillende antwoorden op geven. Dit zijn:

  • Remmen
  • Gas loslaten
  • Niets doen

Wanneer je op de weg bent en moet stoppen of flink snelheid moet verminderen vanwege gevaar, kies je voor de optie 'remmen'. Kies voor 'gas loslaten' als er een mogelijk gevaar is, maar het gevaar zich nog niet direct voordoet. Is er geen sprake van voorgaande situaties en kun je de situatie goed overzien? Dan kies je voor 'niets doen'. Bij iTheorie leer je het allemaal!

Hoeveel vragen moet je goed hebben op gevaarherkenning?

Het onderdeel gevaarherkenning van het CBR-theorie-examen bestaat uit 25 vragen waarvan je er 13 goed moet hebben. Dat je 12 fouten mag maken, lijkt veel. Toch is het belangrijk om dit onderdeel niet te onderschatten, je krijgt namelijk maar 8 seconden de tijd om elke vraag te beantwoorden. Alle vragen bevatten dezelfde drie mogelijke antwoorden: remmen, gas loslaten of niets doen.

Beheers gevaarherkenning door te oefenen

Wil je graag eerst zien en dan pas geloven? Doe dan een gratis theorie test voor de auto. Hierdoor kom je er snel achter dat het maken van proefexamens nuttig is en helpend voor het oefenen van je gevaarherkenning. Je kunt je ook direct aanmelden voor een auto theorie cursus. Het is ook mogelijk om voor de motor een gratis theorie test te doen en een motor theorie cursus te volgen. Voor alles geldt dat oefenen het beste middel voor succes is!

Tips om gevaarherkenning te oefenen

Graag geven we je enkele tips om gevaarherkenning te oefenen. Door deze toe te passen vergroot je je vermogen om verschillende verkeerssituaties te herkennen. Zo wordt het makkelijker om te bedenken wat je mogelijkheden zijn en hierop te reageren. Waardoor je uiteindelijk de beste keuze maakt op je theorie-examen. Met deze tips slaag je zeker!

  • Leer de theorie uit een up-to-date theorieboek;
  • Observeer het verkeer;
  • Besteed een rijles aan het oefenen van gevaarherkenning;
  • Maak voldoende proefexamens.

Vergeet ook niet om verkeersborden te oefenen. Wanneer je een bord en zijn betekenis kent, weet je al beter wat je te wachten staat en kun je vaak al anticiperen op verschillende verkeerssituaties.

Hoe oefen je gevaarherkenning?

Het beste is om zoveel mogelijk te oefenen. Vooral hierdoor krijg je het onderdeel gevaarherkenning goed onder de knie. Oefenen doe je door proefexamens te maken. Daarnaast is het belangrijk om de theorie te leren uit een actueel theorieboek. Heb je al rijlessen, stel je rijinstructeur dan vragen en wijd een les aan deze stof. In de praktijk leer je veel over gevaarherkenning.

Gratis theorie test?

Doe de gratis theorie test en weet gelijk hoe het ervoor staat met jouw theoriekennis!