Verzekeringsplicht motorrijtuigen

Zodra er een motorrijtuig op jouw naam is ingeschreven in het kentekenregister (oftewel tenaamgesteld), ben je verplicht voor dit voertuig een verzekering af te sluiten. Het is daarbij niet van belang of je ook daadwerkelijk met dit voertuig rijdt.

Verschillende verzekeringen

Als je een motorrijtuig verzekert, heb je verschillende mogelijkheden. De drie bekendste zijn:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)
    Dit is de meest beperkte verzekering omdat deze alleen de schade dekt die jij toebrengt aan de tegenpartij. Jouw eigen schade is niet meeverzekerd en ook bijvoorbeeld diefstal en stormschade zitten er niet bij in. Voor motorrijtuigen is deze verzekering verplicht, maar een uitgebreidere verzekering mag ook.
  • WA beperkt casco (ook wel WA plus genoemd)
    Dit is de tussenvorm, waarbij de schade aan de tegenpartij is gedekt, maar ook de schade die door overmacht is veroorzaakt, zoals stormschade, diefstal of brand.
  • WA volledig casco (ook wel gewoon ‘casco’ of ‘Allrisk’ genoemd)
    Dit is de meest volledige autoverzekering. Deze dekt niet alleen de schade aan de tegenpartij en de schade door overmacht, maar ook de schade aan je eigen voertuig die door jou zelf is veroorzaakt.
purple car crashed head on into a tree near the road 172922443 2600x1950

Niet bij alle soorten verzekeringen wordt de schade aan jouw eigen voertuig vergoed.

istock 640984242

Ook schade door diefstal wordt niet bij alle soorten verzekeringen vergoed.

De meesten zullen de keuze voor een type verzekering af laten hangen van de prijs en leeftijd van hun personenauto. Hoe nieuwer en duurder de personenauto, hoe verstandiger het is om een volledig casco verzekering te nemen.

Schadevrije jaren

Verzekeraars werken bij autoverzekeringen met schadevrije jaren. Dit is een soort bonussysteem waarbij je wordt beloond als je langere tijd geen schade claimt (claimen is een schade aangeven bij de verzekering zodat zij deze betalen).

Ieder jaar dat je schadevrij bent, staat voor een bepaald kortingspercentage op je premie. De premie is het bedrag dat je moet betalen aan jouw verzekeraar voor de verzekering die je afneemt. Hoe meer jaren je geen schades claimt, hoe hoger de korting wordt. Dit wordt ‘bonus’ genoemd.

Veroorzaak en claim je wel schade, dan wordt de opgebouwde korting weer minder. Dit wordt ‘malus’ genoemd. Daarom noemen ze dit systeem ook wel het ‘bonus-malussysteem’.

Het claimen van een schade kan dus geld kosten omdat je weer omhoog gaat in je maandelijkse premie. Het kan handig zijn om te berekenen of je niet goedkoper uit bent als je de schade uit eigen zak betaalt. Een kleine schade kan soms via de verzekering uiteindelijk meer kosten dan als je deze buiten de verzekering om regelt.

Omdat een autoverzekering meestal werkt met een bonus-malussysteem, kan het voordeliger zijn kleine schades niet bij de verzekering in te dienen, maar zelf te betalen.

Witte verzekeringskaart (voormalige groene kaart)

De verzekeringskaart is het bewijs dat je voertuig verzekerd is. Het is een wit vel papier waarop de gegevens van jouw voertuig en van de verzekering staan. Ieder jaar krijg je een nieuwe verzekeringskaart. Tegenwoordig wordt deze ook vaak digitaal aangeleverd door de verzekeringsmaatschappij.

Het is niet verplicht om deze kaart in Nederland in de auto te bewaren, maar in het buitenland kan er wel om gevraagd worden. Daarnaast is het wel handig bij het afhandelen van schade om de verzekeringskaart bij de hand te hebben. Hier staan immers de gegevens op die jij (en de eventuele tegenpartij) nodig hebben.

witte kaart 1

De verzekeringskaart hoef je niet verplicht bij je te hebben maar kun je het beste wel bij het kentekenbewijs bewaren.

caravan

Schade die met een aangekoppelde caravan is veroorzaakt wordt vergoed vanuit de autoverzekering.

Aanhangwagen of caravan

Een aangekoppelde aanhangwagen of caravan is ook verzekerd onder de autoverzekering. Dit betekent dat de schade die door deze aanhangwagen (of lading hiervan) of caravan wordt veroorzaakt aan een andere partij, vergoed wordt vanuit de autoverzekering van het trekkende voertuig. De schade aan de aanhangwagen of caravan zelf, is niet verzekerd. Hiervoor bestaan losse aanhangwagen- of caravanverzekeringen. Het afsluiten hiervan is niet verplicht.

Europees schadeformulier

Als je schade hebt gereden, moet je samen met de tegenpartij een schadeformulier invullen. Het is niet verplicht om deze bij je te hebben, maar wel handig. Een schadeformulier bestaat uit een invulvel en een doordrukvel. Na het invullen en ondertekenen krijgen beide partijen één van deze papieren mee. Thuis vul je de achterkant van dit papier in en stuur je deze op naar de verzekering. Je kunt in plaats van het papieren formulier ook een schademeld-app op je telefoon gebruiken. Stem dit wel altijd af met de tegenpartij.

verzekeringssticker 2023

Verzekeringssticker

Geen kentekenplicht

Niet alle motorrijtuigen hebben een kentekenplicht. Een aantal van deze voertuigen, zoals de segway en de gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen, moeten wel verzekerd zijn en voorzien zijn van een verzekeringssticker. Deze sticker wordt door de verzekeraar verstrekt zodra het voertuig verzekerd is.

Voertuig uitlenen

Als iemand anders in jouw personenauto rijdt omdat jij deze hebt uitgeleend, is deze onder jouw autoverzekering verzekerd. De door die persoon veroorzaakte schade wordt dus vanuit jouw verzekering betaald. Zo kan het gebeuren dat door zijn of haar toedoen, jij ineens meer premie moet gaan betalen omdat je terugvalt in schadevrije jaren. Weet dus aan wie je je voertuig uitleent en maak van tevoren goede afspraken hoe een dergelijk geval moet worden afgehandeld.

Niet verzekerd

Als jouw voertuig niet verzekerd is, ben je strafbaar. Alle schades worden in dat geval op jou persoonlijk verhaald en dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Ook als je schade veroorzaakt door nalatigheid of onverantwoord gedrag, is de verzekeraar niet verplicht deze schade te vergoeden. Denk hierbij aan rijden onder invloed van alcohol of drugs, rijden zonder rijbewijs, of gebruik van het voertuig waarvoor deze niet is verzekerd, zoals rijles of taxiritten. De verzekeraar keert in die gevallen de schade vaak wel uit aan de tegenpartij, maar verhaalt deze schade vervolgens weer op jou.

Waarborgfonds Motorverkeer

Als je te maken krijgt met schade die is veroorzaakt door een motorvoertuig van een onbekende, of iemand die geen verzekering heeft afgesloten, dan kun je in sommige gevallen aanspraak maken op een vergoeding vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit is een landelijk fonds opgericht vanuit de overheid, om mensen tegemoet te komen die flink benadeeld worden door opgelopen schade, waar ze niks aan kunnen doen en die ze niet op een andere partij kunnen verhalen.

Schorsing

Als je van te voren weet dat je langere tijd niet met een personenauto gaat rijden, dan heb je de mogelijkheid om het voertuig te schorsen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je dat voertuig gaat restaureren. Dit betekent dat je er niet meer mee over de openbare weg mag rijden en dat deze zelfs niet op of langs de openbare weg geparkeerd mag staan. Je moet dit voertuig dan volledig onttrekken aan het verkeer, wat betekent dat je deze op eigen terrein in bijvoorbeeld een garage moet zetten.

Het grootste voordeel van schorsen is dat je in dat geval geen wegenbelasting hoeft te betalen en dat het voertuig niet verzekerd hoeft te zijn. Ook hoeft het voertuig niet periodiek gekeurd te worden. Zodra de schorsing verloopt, moet dit weer wel. Een schorsing kun je aanvragen voor één, twee of drie jaar. Deze aanvraag doe je bij de RDW.

Let op, automatisch vertalen staat aan in jouw browser. Dit kan ongewenste vertalingen geven op deze site. Wij zijn niet verantwoordelijk voor fouten die hierdoor ontstaan in ons lesmateriaal.