Eisen aan voertuigen
- Motorrijtuig
Alle voertuigen die door middel van een motor worden voortbewogen. Deze mag niet worden voortbewogen langs een rails (zoals een trein, metro of tram). Fietsen met trapondersteuning vallen niet onder de motorrijtuigen. Let op: Trolleybussen en alle soorten bromfietsen, inclusief de speedpedelec, wel!
- Bestuurder van een motorrijtuig
Degene die het motorrijtuig bestuurt of degene die wordt geacht het motorrijtuig onder zijn onmiddellijke toezicht te doen besturen. Denk bij dit laatste aan een rij-instructeur of examinator.
- Houder van een motorrijtuig of aanhangwagen
Degene die het voertuig langdurig huurt, of het voertuig langdurig leent of leaset, is de houder van dit voertuig. Dit is niet hetzelfde als de eigenaar.
Om met een voertuig gebruik te mogen maken van de openbare weg, moet deze voldoen aan bepaalde technische eisen. Als een fabrikant besluit om een nieuw type auto uit te brengen, moet deze eerst door de Dienst Wegverkeer (RDW) worden typegoedgekeurd voordat deze ook in Nederland verkocht mag worden.
Als je zelf iets aanpast aan jouw auto, kan het zijn dat dit in strijd is met deze typegoedkeuring. Je mag dan niet meer met dit voertuig de weg op. De auto voldoet dan niet meer aan de permanente technische eisen en moet opnieuw goedgekeurd worden.
- Kenteken
Uniek identificatiemiddel bestaand uit een combinatie van cijfers en letters die aan een typegoedgekeurd en tenaamgesteld kentekenplichtig voertuig wordt uitgegeven.
- Kentekenplaat
Rechthoekige plaat waarop het kenteken is aangebracht. Deze plaat moet vastgemaakt worden op het voertuig waarbij dit kenteken hoort.
- Kentekenbewijs
Bewijs dat aan de eigenaar of houder wordt afgegeven. Hierop staan de gegevens en het kenteken van het voertuig.
- Kentekenregister
Landelijk register waarin alle kentekens en bijbehorende gegevens worden opgeslagen.
Wachten op keuren (WOK)
Wordt er tijdens een controle opgemerkt dat er iets niet klopt aan jouw voertuig, dan kan het kentekenbewijs tijdelijk ongeldig worden verklaard. Dit kan bijvoorbeeld omdat je er zelf iets aan hebt veranderd. Maar het kentekenbewijs kan ook tijdelijk ongeldig worden verklaard na een aanrijding met schade.
Er wordt in dat geval de aantekening ‘verbod voor rijden over de weg’ gemaakt in het kentekenregister. Dit wordt ook wel ‘Wachten op keuren’ of ‘WOK-status’ genoemd. Het voertuig moet dan opnieuw gekeurd worden bij de RDW. Je mag er niet meer mee rijden tot deze weer is goedgekeurd.
In geval van een WOK-status wordt niet daadwerkelijk je kentekenbewijs ingevorderd, maar het staat wel landelijk geregistreerd dat er niet meer met dit voertuig gereden mag worden.
Ook kan een bevoegd persoon bepalen dat jij op een afgesproken moment zorgt dat de personenauto op een afgesproken plaats beschikbaar is, bijvoorbeeld voor verder onderzoek.
Onbekende eigenaar
Is van een voertuig op de openbare weg niet duidelijk wie de eigenaar of houder is, omdat het voertuig bijvoorbeeld niet is voorzien van een goed leesbare kentekenplaat, dan kan dit voertuig worden weggesleept. Deze wordt dan ergens gestald totdat de eigenaar of #[houder zich meldt. Voordat een voertuig wordt weggesleept kan ervoor gekozen worden voor maximaal twee dagen een wielklem op het voertuig te plaatsen om op die manier de houder of eigenaar te achterhalen.