Rijden onder invloed
- Beginnend bestuurder
Als je voor het eerst een rijbewijs haalt, ben je de eerste vijf jaar een beginnend bestuurder. Haal je een bromfiets- of trekkerrijbewijs voor je 18e dan geldt een periode van zeven jaar. Voor beginnende bestuurders gelden iets strengere regels dan voor ervaren bestuurders.
- Promille
Dit is een waarde om de hoeveelheid alcohol in het bloed aan te geven.
- µg/l
Dit staat voor microgram per liter. Dit is een waarde om de hoeveelheid alcohol per liter uitgeademde lucht aan te geven.
- Standaardglas
In de horeca wordt normaal gesproken bier, wijn en sterke drank geschonken in glazen met een standaardmaat:
- Bier 25 cl (5% alcohol)
- Wijn 10 cl (12% alcohol)
- Sterke drank 3,5 cl (35% alcohol)
Dit zorgt ervoor dat één glas wijn evenveel pure alcohol bevat als één glas bier of één glas sterke drank. Dit geldt niet als er geen gebruik wordt gemaakt van deze standaard glazen, zoals bij speciaalbier of cocktails. In dat geval kan er in één glas ineens veel meer pure alcohol zitten.
Je mag niet rijden onder invloed van alcohol, drugs, of medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Hiervoor gelden bepaalde grenswaarden. Voor alcohol zijn dit:
- Voor een beginnend bestuurder: maximaal 88 µg/l of 0,2 promille.
Dit is ongeveer 0,5 tot 1 standaardglas bier, wijn of sterke drank. - Voor een ervaren bestuurder: maximaal 220 µg/l of 0,5 promille.
Dit is ongeveer 1,5 tot 2,5 standaardglas bier, wijn of sterke drank.
Dit promillage geldt ook voor fietsers!
Voor drugs en medicijnen zijn de grenswaarden per middel verschillend. Voor drugs kun je aanhouden dat je na het gebruik van één ‘portie’, over het algemeen over deze waarde heen bent en dus niet meer mag rijden. Sommige drugs blijven tot wel meerdere dagen in je lichaam.
Wordt er naast het gebruik van alcohol ook drugs in het lichaam aangetroffen, dan ben je ongeacht de hoeveelheid direct strafbaar.
- Voertuigen
Fietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens.
- Bromfietsen
Motorrijtuig op twee, drie of vier wielen, die niet harder kan en mag (constructiesnelheid) dan 45 km/u, uitgerust met een verbrandingsmotor van maximaal 50 cm3 (cc) of verbrandings- of elektromotor met een netto maximumvermogen van maximaal 4 kW. Dit is geen gehandicaptenvoertuig. Een bromfiets op vier wielen (brommobiel) heeft een ledig gewicht onder de 350 kg.
- Motorrijtuigen
Alle voertuigen die door middel van een motor worden voortbewogen. Deze mag niet worden voortbewogen langs een rails (zoals een trein, metro of tram). Fietsen met trapondersteuning vallen niet onder de motorrijtuigen. Let op: Trolleybussen en alle soorten bromfietsen, inclusief de speedpedelec, wel!
- Rijverbod
Verbod tot het besturen van voertuigen. Dit kun je opgelegd krijgen door de politie als je onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen bent en een voertuig bestuurt of wilt gaan besturen. Je mag dan ook niet meer fietsen.
- Rijontzegging (ontzegging van de rijbevoegdheid)
Verbod tot het besturen van motorrijtuigen. Dit is een verbod van enkele maanden tot zelfs jaren. Je kunt dit opgelegd krijgen door de Officier van Justitie of een rechter, nadat je je hebt misdragen in het verkeer. Je mag hierna nog wel fietsen.
Handhaving op rijden onder invloed
Als je onder invloed een voertuig bestuurt, of dit wil gaan doen, dan kan de politie hier direct tegen optreden. Dit kan met de volgende middelen:
- Rijverbod
Een rijverbod kun je opgelegd krijgen al voordat je in de auto stapt. Ook als je aanstalten maakt om onder invloed te gaan rijden, kun je een rijverbod opgelegd krijgen. Een rijverbod duurt een aantal uren, tot een maximum van 24 uur. Dit is afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken of gebruikt. Tijdens een rijverbod mag je helemaal geen voertuigen besturen. Dus ook geen fiets. - Invordering
Als je tijdens het rijden staande wordt gehouden en je komt bij de blaastest boven bepaalde alcoholgrenzen, vordert de politie direct je rijbewijs in. Dit kan ook als er teveel drugs wordt aangetoond tijdens een speekseltest. Dit betekent dat je vanaf dat moment geen motorrijtuigen meer mag besturen, totdat je je rijbewijs weer terug hebt. De grenzen voor invordering bij alcohol zijn:- 0,8 promille (350 µg/l) bij beginnende bestuurders.
- 1,3 promille (570 µg/l) bij ervaren bestuurders.
- Werk je niet mee bij de controle en weiger je bijvoorbeeld de blaastest of speekseltest, dan kan je rijbewijs óók worden ingevorderd.
- Melding aan het CBR
Boven bepaalde grenswaarden wordt er door de politie ook een melding gemaakt richting het CBR. Dit is al vanaf:- 0,5 promille (220 µg/l) bij beginnende bestuurders.
- 0,8 promille (350 µg/l) bij ervaren bestuurders.
Ook bij de invordering van je rijbewijs voor rijden onder invloed, wordt het rijbewijs opgestuurd naar de officier van justitie. Deze neemt binnen 10 dagen de beslissing of je het rijbewijs terugkrijgt of niet. Ook kan de officier van justitie een strafvoorstel doen. Als je hiermee akkoord gaat is het afgehandeld. Maar het kan ook zijn dat je je nog moet melden bij de rechter. Deze bepaalt dan de uiteindelijke straf.