De snorfiets is verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, variërend van modellen die sprekend op een bromfiets of scooter lijken tot types die er ook letterlijk als een fiets met hulpmotor uitzien.
Een beetje bromfiets, een beetje fiets

De Nederlandse wet ziet de snorfiets in wezen als een soort tussenvorm tussen fiets en bromfiets. Soms wordt de snorfietser gelijkgesteld aan een fietser, terwijl hij op andere punten moet voldoen aan de regels die voor de bromfietsberijder gelden. Zo moet u bijvoorbeeld minimaal 16 jaar oud zijn om een snorfiets te mogen berijden en moet u een bromfietsrijbewijs, motor of autorijbewijs hebben. Ook zijn verzekering en kentekenplaat verplicht, net als bij een bromfiets.

Op dat laatste punt is er overigens wel een duidelijk verschil: snorfietsen hebben een lichtblauwe kentekenplaat met witte tekens, terwijl bromfietsen zijn uitgerust met een gele kentekenplaat met zwarte tekens. Zo is gemakkelijk het verschil te zien.

Als het op de verkeersregels aankomt, wordt de snorfietser in principe gelijkgesteld aan de fietser. U moet dus bijvoorbeeld gebruik maken van het fietspad, als dat aanwezig is. U mag met een brom of snorfiets niet op de stoep rijden.
Valhelm hoofdzaak

Om de risico’s van het rijden op een bromfiets te beperken, zijn er in de loop der tijd een aantal maatregelen genomen. De belangrijkste daarvan was ongetwijfeld de invoering van de helmdraagplicht. De helm voorkomt geen ongelukken, maar weet vaak wel de ernst van de gevolgen te verminderen.

Door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid wordt geschat dat door het dragen van een goedgekeurde helm 40 procent minder ongevallen met dodelijke afloop wordt voorkomen en 30 procent minder ziekenhuisopnamen.

Een helm bestaat gewoonlijk uit vijf onderdelen: een buitenschaal, binnenschaal, binnenvoering, kinband en in de meeste gevallen een vizier.

• De harde buitenschaal moet vooral het binnendringen van objecten voorkomen en de ergste klap opvangen.

• De zachte binnenschaal absorbeert de bots energie en verspreidt deze over een groot oppervlak.

• De binnenvoering biedt draagcomfort.

• Dankzij de kinband blijft de helm onder alle omstandigheden goed op het hoofd zitten.

• Het opklapbare vizier zorgt ervoor dat u altijd een goed zicht heeft.

Terug naar de website