Als bestuurder krijgt u dagelijks te maken met een groot aantal verschillende weggebruikers. Om goed en veilig aan het drukke verkeer deel te nemen is een gedegen rijopleiding bij een erkende rijschool noodzakelijk. Zo vormen verkeersinzicht, voertuigbeheersing, rijervaring en het herkennen van gevaarlijke situaties belangrijke onderdelen van de opleiding.
Verkeersregels voor bromfietsers

Net als andere verkeersdeelnemers moeten ook bromfietsers zich aan tal van verkeersregels houden. Zo mag u anderen niet in gevaar brengen, moet u stoppen voor rood licht en is het gebruik van uw mobieltje verboden. Zelfs het alleen maar vasthouden van uw mobieltje is al verboden, dus houd daar terdege rekening mee.

Naast deze min of meer algemene verkeersregels zijn er ook de nodige regels die specifiek voor bromfietsers van toepassing zijn. De belangrijkste daarvan laten we hier kort de revue passeren, waarbij wordt opgemerkt dat de wet regelmatig wordt aangepast.
Minimumleeftijd

Om op een brom of snorfiets te mogen rijden, moet u minimaal 16 jaar oud zijn en over een geldig bromfietsrijbewijs AM of een auto of motorrijbewijs beschikken. Via een overgangsregeling is het nu mogelijk om het theorie examen aan te vragen voor vijftien en half jarigen. Hierdoor kunnen praktijkexamens beter worden gepland.
Plaats in het verkeer

Als bromfietser maar niet als snorfietser! moet u gebruik maken van de rijbaan, tenzij er sprake is van een verplicht fiets bromfietspad. In dat laatste geval moet u op het brom fietspad de regels voor fietsers volgen.

Rijdt u met uw bromfiets op de rijbaan, dan moet u zich echter houden aan de regels voor motorvoertuigen, zoals auto’s, motorfietsen, bussen en andere gebruikers van de rijbaan.

Terug naar de website