Geestelijke en lichamelijke toestand van de bestuurder

Het verkeersgedrag van aankomende bestuurders is van veel factoren afhankelijk.
Afwijkingen zoals: onvoldoende kennis van de verkeersregels, gebruik van alcohol, medicijnen of drugs, kunnen de kans op ongevallen verhogen. Het zal u duidelijk zijn dat een goede geestelijke en lichamelijke toestand een belangrijk onderdeel vormt om veilig aan het verkeer deel te nemen. Het geestelijk welzijn kan soms worden verstoord door: psychische factoren, concentratiestoornissen, neerslachtigheid en agressie.

Als u aan het verkeer gaat deelnemen, is het natuurlijk van belang om het voertuig waarop u rijdt onder controle te hebben. Maar even zo belangrijk zijn uw emoties. Zo kunt u soms angstige of overmoedige periodes hebben, maar ook periodes dat u zorgeloos en blij bent, dan wel hectische periodes vol stress, spanning en nervositeit. Sommige gevoelens zoals stress, spanning en nervositeit zullen het verkeersgedrag en de concentratie niet bevorderen.
Gehaast op weg

Ga nooit gehaast op weg, maar gun uzelf voldoende tijd om veilig aan het verkeer deel te nemen. Verder moet u uw snelheid altijd aanpassen aan de omstandigheden van dat moment.
Gebruik van medicijnen of andere middelen

Gebruikt u medicijnen of andere middelen die uw rijgedrag nadelig kunnen beïn-vloeden, probeer u dan te beheersen en ga niet rijden.
Vermoeidheid

• Bent u tijdens het rijden wel eens vermoeid, reageert u wel eens te laat of ziet u wel eens wazig? Denk dan goed na en vraag u af of u op dat moment wel geschikt bent om te gaan rijden.

• Kortom: vermoeidheid heeft een negatieve invloed op de rijprestatie.

• Het concentratie en het reactievermogen zullen verminderen en de kans op ongevallen zal toenemen.

• Sporten, fietsen, wandelen en gezonde voeding zal uw rijgeschiktheid doen toenemen.

Terug naar de website